Een oorspronkelijk ontwerp eer aandoen

 

Zou jij hier meer van kunnen maken? Een familielid kwam bij mij met die vraag. Hij zit in de politiek en over een tijdje zouden er 2 ereleden worden benoemd. En die wilden ze graag eren met een speldje van de partij. Er was echter één probleem. Er was slechts 1 oorspronkelijk origineel speldje, die van het allereerste erelid. En nu hadden ze er nog eens 2 nodig. Of ik die kon namaken?

Jeetje, bijzonder. En ook wel een beetje spannend. Als er ergens maar 1 van is moet je er bijzonder voorzichtig en super zuinig mee zijn.

Ik had 2 opties. Of helemaal opnieuw maken naar voorbeeld van het allereerste oorspronkelijke model. Dat zou aardig wat uren gaan kosten en als je iets namaakt wordt het nooit echt helemaal hetzelfde. Vooral de tekst die erin stond zou lastig worden. In ieder geval niets voor mij. Graveren is niet mijn ding. Als je me ooit aantekeningen heb zien maken kun je je dat waarschijnlijk wel voorstellen, haha. Dat graveren zou ik dan dus weer moeten gaan uitbesteden. Al met al zou dat toch wel een aardig kostenplaatje worden.

Ik kon ook eens gaan overleggen met de gieterij waar ik vaker contact mee heb. Vragen of het origineel zich leende om er een mal van te laten maken. Ik zou er nog steeds werk aan hebben maar toch een stuk minder. De tekst zou lastig worden, die was niet zo diep in het origineel. Ik heb het er toch maar op gewaagd. Als de tekst toch niet zo goed zou uitpakken kon ik het altijd nog wegbrengen om te laten graveren. Op deze manier zou ik ook het originele exemplaar het meeste eer aan kunnen doen. En … mochten er nog meer ereleden bijkomen dan hoefden we niet weer helemaal opnieuw te beginnen. 

Wat was ik opgelucht met het werk wat de gieterij geleverd had. Het had goed uitgepakt, de tekst was leesbaar. Klein en alleen te lezen met een goede leesbril maar dat was bij het origineel ook. Het was ten slotte ook niet zo’n hele grote speld en best wel een lang woord. Ook na het verdere soldeerwerk, vijlen en afwerken bleef de tekst gelukkig leesbaar.

En zo ontstonden de 2 nieuwe speldjes voor de 2 nieuwe ereleden. Eén werd tot drie. 

Johan en Tony hebben een speldje gekregen bij hun benoeming tot erelid bij het 25 jarig bestaan van de lokale politieke partij Inwonersbelangen.
Om beveiligingredenen worden reacties van gasten eerst goedgekeurd door mij voordat deze worden geplaatst. Niet fijn, maar wel nodig.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.