Dagje Schoonhoven -De Zilverstad-

Ik had een afspraak gemaakt om bij mijn vaste gieterij in Schoonhoven langs te gaan. Tot nu toe hadden we alles via de mail en post gedaan. Maar ik had nu toch wel zo’n uitdagende opdracht gekregen dat ik echt even met hen wilde overleggen.

Schots en scheef

En wat was dit een leerzaam bezoek. En leuk. Het is altijd zo fijn als iemand z’n vak verstaat en je samen tot oplossingen en daarmee tot mooie creaties kunt komen.

Oeps, blijf staan!

Omdat ik nog nooit eerder in Schoonhoven ben geweest, het zonnetje lekker scheen en ik in een goeie bui was, besloot ik niet direct de auto in te stappen direct naar huis maar dit plaatsje eens te gaan bekijken. Dit plaatsje dat bekend staat als DE zilverstad. Sinds de zeventiende eeuw waren hier zilversmeden gevestigd. Zilversmeden die hun vak verstonden en alom bekend waren.

En dat die zilversmeden de stad nooit hebben verlaten is merkbaar als je door het stadje loopt. Het draagt nog steeds terecht de naam Zilverstad.

Het stadje is misschien niet groot in omvang maar wel in karakter. Ik heb er toch zeker een paar uur rondgelopen, Van het ene steegje en watertje naar het andere. En overal wel wat bijzonders te zien.

Wat mij gedurende het struinen steeds opviel als ik om me heen keek was die ene toren, die betoverend mooie toren, die hoog boven alle gebouwtjes uit stak. Een super goed oriëntatiepunt voor als je zo aan het dwalen bent. Het was echt een soort sprookjestoren. Het deed me denken aan dat sprookje van een meisje met super lang blond haar die opgesloten zat in een toren en haar lange haar uit het raampje liet hangen. Ik heb het net eens opgezocht welk sprookje dit ook al weer was. O ja, Rapunzel.

De toren leek niet zo heel erg ver weg te zijn dus wilde ik hem eens van dichterbij gaan bekijken. Maar dat was makkelijker gezegd dan gedaan. Leek wel een echte sprookjestoren te zijn, ik bleef er maar omheen lopen zonder er ooit aan te komen.

Toch maar eens een klein paadje ingelopen. En daar liep ik tegen een lieve oudere dame aan die haar achterpad aan het vegen was. Zij kon me meer vertellen over ‘mijn’ sprookjestoren. Ik was op de goede weg en nu toch echt super dichtbij.

Nadat ik mijn sprookjestoren eindelijk had ontdekt en goed bekeken en bewonderd, heb ik mijn dagje Schoonhoven afgesloten. Ik liep weer terug naar de auto die geparkeerd stond aan het begin van het stadje, stapte in, en begon aan mijn reis terug naar huis.

Heerlijk zo’n productieve dwaaldag.

De watertoren. Gebouwd in 1901 naar ontwerp van architect F.A. de Jongh.
Om beveiligingredenen worden reacties van gasten eerst goedgekeurd door mij voordat deze worden geplaatst. Niet fijn, maar wel nodig.

Een reactie op “Dagje Schoonhoven -De Zilverstad-

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.